" Tiga orang yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah adalah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah SWT, seorang penulis yang selalu memberi penawar, dan seorang yang menikah untuk menjaga kehormtannya." [HR Thabrani]

99 asma ALLAH

Ahlan Wasahlan

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

cursor

 

sprkle cursor

moving words

Colouring Link

moving blog title

~Ana Abdul~

~Ana Abdul~

Sunday, January 31, 2016

Bismillahirahmanirahim. Allahumma solli 'ala Muhammad.

Terasa sangat lama tidak mencoret di sini. Januari 2016 pun dah di penghujung.
Allah. Allah.

Masa berlalu macam angin. Kadang-kadang tak terasa. Tup tap tup tap, dah nak masuk hari baru, minggu baru dan bulan baru.

Duduk sekejap dan muhasabah diri dan hitung gerak kerja. Adakah penat lelah dan kesibukan kita saban hari, Allah redha??? Risau, di dunia kita penat dan sibuk, di akhirat juga kita 'penat'. Nauzubillahi min zalik..


Wednesday, December 9, 2015

Aku Anak Solehah!

Bismillahirahmanirahim. Allahumma solli ‘ala Muhammad.

Tahan mata sekejap sebelum tidur, untuk menulis malam ni. Biasa nya idea datang sebelum tidur dan konon nya bangun keesokan nya nak menulis, tapi  macam biasa lah. Hari baru, mood baru.  Jadi, tak tertulis-tulis juga akhir nya. Insyaallah, malam ni kita menulis ye.^^

Alhamdulillah. Baru lepas urut kaki mak. Minta maaf pada yang sedang membaca tulisan ni. Bukan niat nak menceritakan jasa. Tak. Cuma ada sesuatu yang nak dikongsi.

Macam biasa, setiap kali  mak minta tolong urutkan kaki, pasti akan buat dengan penuh berat hati. Malas! Tapi buat juga. Buat bukan kerana aku anak yang baik. Urut bukan sebab aku tukang urut yang handal. Tapi buat sebab aku sedar, aku anak yang banyak terhutang budi dan jasa.

Malam ni mak mengadu lenguh-lenguh kaki. Tadi banyak berjalan. Tawaf pasar. Lagi sekali, pagi tadi dengan berat hati juga, teman mak ke pasar. Mak, maaf kan anak mu yang teruk ni. Huhuhu.. Terpaksa pergi juga sebab dah banyak hari mak bersungut nak ke pasar. 

Dah sampai pasar, rambang mata dengan kuih-muih. Macam-macam angkut bawa balik! Tengah hari tadi, masa makan-makan di dapur, mak pesan...

" Kita ni alhamdulillah dah. Rezeki tak putus. Makanan ada sokmo (sentiasa) atas meja.. Kena ingat la pada DIA... (BERYUKUR)."

Sambil-sambil urut kaki mak, tetiba rasa sayu. Perasaan yang sama datang setiap kali urut mak. Sayu pandang wajah mak yang kadang-kadang terlena penat, sambil kaki nya dipicit-picit.

Teringat tadi kat pasar, jumpa Che Long, kawan lama mak. Mak macam biasa, mak ramah tamah la jadi nya. Aku? Sengih. Senyum. Sengih. Senyum. Tu je la yang mampu.

Cerita punya cerita, Che Long pun bagi soalan baik punya.

" Dah besar dah kembar (aku la tu). Dulu jumpa, time kecil lagi (sekolah rendah). Dah tingkatan berapa sekarang?"
 
Erkkkk!.. Hahaha..

Ya Allah.. Punya la cepat masa berlalu kan, Sampai Che Long tak tersedar yang aku dah pun selamat merentasi alam sekolah dan alam mahasiswa. Alhamdulillah.Sekarang  jadi tenaga pengajar dah pun. Kadang-kadang aku sendiri pun rasa tak percaya, sebab masih lagi duk tunggu nak tengok kartun Upin Ipin depan TV. @_@

Balik pada scene drama kat pasar tadi. Bila Che Long dah tahu status aku yang sebenar, Che Long bagi statement tazkirah pula. Ok, yang ni sebenarnya yang nak di highlight kan. 

" Ooo.. Alhamdulillah. Jadi cikgu dah. Ye la, dia ( rujuk kepada aku) tahu. Dulu dia sedar. Dia ingat, mak dia susah nak besarkan dia. Anak yatim. Sebab tu dia belajar sungguh-sungguh. Nak tolong mak dia pula sekarang"

 Part ni, buat menangis dalam hati. Tak mampu nak balas apa-apa. Senyum je untuk cover sebak depan mak & Che Long.. Huhu..Perasaan, Allah je yang tahu.

Terfikir. Aku dah tolong mak aku ke sekarang ni?????? Dengan gaji sebanyak ni, dah boleh cakap aku dah balas jasa mak ke?

Tolong mak urut kaki 5 minit, pimpin mak ke pasar kejap tu dah nama anak solehah ke???  Mak aku dah bahagia ke dengan hidangan makanan penuh meja tu?

Sungguh, aku sedang menipu diri sendiri.T_T..

Laa ilaha illa anta subhanaka inni kuntumina zolimin


Wednesday, October 28, 2015

Ziarah Maahad 3.0

Bismillahirahmanirahim. Allahumma solli ‘ala Muhammad.

Alhamdulillah.. . Berjaya juga ziarah ketiga, selepas macam-macam ujian, cabaran dan halangan. Meredah jerebu dari Penang ke Bangi. Alhamdulillah, selamat sampai. 

Kali ni sampai awal sikit daripada ziarah-ziarah sebelumnya. Sebelum Maghrib dah ada di maahad. Sempat bersama-sama tumpang ilmu dari Along. Untuk pengisian kuliah Maghrib, antaranya Along kongsi tentang asma ul-husna. 99 nama Allah.

Subhanallah. Tersentuh dengan nama Allah (al-Jami'). Maksudnya 'Yang Mengumpulkan'. Syukur pada Allah ya Jami’. Tuhan Yang Maha Mengumpulkan. Masih lagi sudi mendengar doa hamba yang dhaif ni. Allah izin untuk berkumpul dengan anak-anak Matiq lagi. Terharu..

Anak-anak Matiq masih lagi dalam fatrah peperiksaan. Teacher boleh rasa aura tu. Faham dengan suasana 'tekanan' nak ulangkaji dalam masa yang terhad. Yang form 5, makin mendekat dengan SPM. Tingkatan 4,2,1 masih lagi belum selesai peperiksaan akhir tahun. Masing-masing sibuk dengan ulangkaji. Bitaufiq wa najah fil imtihan buat semua..^_^

Kali ni, untuk usrah TCOAD, mereka bagitahu untuk buat explorace. Teacher ikut je... Last-last, Teacher pulak yang terjebak  untuk handle explorace. So, hangpa kena ikut rentak dan lagu Teacher la..^^. Dalam masa tak sampai 24 jam, Teacher  rancang dan susun perjalan explorace untuk hari esok nya.
 Google , cari idea-idea dari internet. Alhamdulillah, banyak membantu.

***
EXPLORACE  TCOAD

1) Terdapat 5 wakaf (checkpoint)
2)Persaingan hanya antara  4 individu (dai'ah), bukan kumpulan. 
3)Setiap dai'ah diberi 5 clues untuk mencari 5 orang yang memegang soalan pada setiap wakaf. Clue berbentuk pantun dan pantun tersebut merujuk kepada orang yang ditugaskan untuk menjaga wakaf.

Contoh:

Pulau Mutiara gelaran diberi,
Tempat cantik, kaya makanan,
Jauh ke utara tempat berbakti,
Menunaikan janji pada Tuhan.

(Jawapan: Teacher Aini la ^^)


4) Bila da'iah dah yakin jumpa dengan orang yang dicari, dia perlu menggunakan password bagi berinteraksi dengan orang sepatutnya.

Contoh: Apabila clue merujuk kepada wakaf yang ke-2, dai'ah akan menyebut,

'Wakaf TCOAD 2'

Kalau tepat orang yang dicari, maka dai'ah  akan menerima balasan 'Wakaf TCOAD 2' daripada orang yang dicari tersebut.

5)Sebelum mendapat soalan, dai'ah perlu menyelesaikan tugasan di setiap wakaf. Antara tugasan nya,:

- Nasyidkan asma ul-Husna
-Bacaan al-Fatihah beserta maksud
-Lengkapkan jadual present tense-past tense dan bina ayat BI mudah.
- Cari seorang pelajar sekolah rendah, dan ceritakan tentang maksud usrah sehingga beliau faham.
- Tulis perenggan pendek tentang pahit manis bersama TCOAD.

6) Apabila dah selesai tugasan, dai'ah perlu pilih satu kad soalan. Soalan-soalan semua berkaitan perkara yang dah dibincangkan dalam sesi-sesi usrah sebelum ni. Antara nya:

- Apakah rukun usrah?
-Ceritakan secara ringkas sirah usrah.
-Berikan 3 daripada 10 muwasofat tarbiyah.
-Apakah matlamat usrah?
-Ada apa pada 15 Mei 1948?
- Hafal surah as-Soff ayat 4 beserta maksud.
-
-
-

7) Kalau dah selsesai, ambil tandatangan penjaga wakaf dan baru boleh proceed kepada wakaf seterusnya. Kalau tak, denda menanti .^_~.
Dan untuk denda, Teacher bagi 'lesen besar' pada penjaga-penjaga wakaf untuk bagi denda yang bermanfaat.

8) Setiap dai'ah juga diberi satu 'barang amanah' dan perlu dijaga ,dan dilarang membuka nya hingga ke akhir explorace.
(Barang amanah: Potongan lirik nasyid)

9) Wakaf terakhir, semua dai'ah perlu kumpulkan barang amanah. Lirik nasyid dicantumkan dan semua daiah perlu menyanyi nasyid tersebut bersama.

Nasyid 'TEMAN SEJATI'...T_T..  Pasti, ada yang mengalirkan air mata. Moga kalian menghayati bait-bait yang dilafazkan,

10) Teacher sediakan satu lagi tugasan tambahan. Lorekkan kotak-kotak hati.

- Setiap dai'ah mendapat satu 'love' besar. Di dalam nya terdapat kotak-kotak kecil.
-Dai'ah perlu melorekkan dengan pen merah didalam kotak untuk jawapan 'YA' dan menggunakan pen hitam untuk jawapan 'TIDAK'.
-Contoh soalan:

*Sudahkan anda beristighfar hari ini?
*Sudahkan anda mendoakan ibu bapa hari ini
*Saya tidak meniru di dalam peperiksaan
*Saya mendoakan kebaikan kepada orang yang menyakitkan hati saya.
*Hari ni, saya dah kemas katil.
*

Moga-moga, hasil nya menjadi muhasabah untuk keadaan hati kita seharian. Insyaallah. Juga moga kalian bukan sekadar dapat penat, tapi dapat sesuatu yang bermanfaat daripada Explorace ni.. Ulangkaji dan fahamkan apa yang pernah kita timba dalam usrah sebelum ni.

Syukur, Teacher rasa seronok sangat dengan usrah kali ni. Kalian kreatif! Mencadangkan idea untuk explorace ni sebagai aktiviti usrah.^^.. Apa-apa pun tetap terasa kekurangan, tanpa 2 orang lagi ahli usrah kami yang dah pindah. =(


Terima kasih tak terhingga juga buat penjaga-penjaga wakaf.. Terima kasih bantu usrah TCOAD jayakan explorace.. Jazakumullahu khairan kathir.. ^^
***
Malam nya, sekali lagi Teacher jadi bidan terjun. Dengan tidak bersedia, diminta untuk membuat perkongsian tazkirah Maghrib. Syukur, Allah ilhamkan idea.

Teacher kongsi berkaitan wasiat Rasulullah s.a.w. Baginda berpesan supaya kita memperbanyakkan ucapan 'Laa haula wala kuwwata illa billah'. Maksudnya, 'Tidak ada daya upaya kecuali dengan pertolongan Allah.

Subhanallah.. Tersangat bermakna zikir ni pada kita, selaku hamba Allah yang dhaif dan lemah. Juga ingatan untuk kita supaya tidak beri peluang pada diri untuk sombong dan merasa hebat.
Masya Allah.

Seperti biasa, masa terasa terlalu cepat berjalan bila berada di Matiq. Ahad pagi, Teacher dah kena balik. Redha..^_^

Air mata tu dah wajib la kan.. Sebelum balik, Teacher ke setiap dorm. Ambil gambar kenangan. Mungkin ni ziarah Teacher yang terakhir. Wallahu'alam.

"Teacher. Saya akan sentiasa doakan Teacher."
"Teacher, saya doakan Teacher kuat kat sana."

Terima kasih atas doa kalian buat Teacher. Teacher terharu. Kagum punya  pelajar sebaik kalian.

I am the luckiest Teacher because I have all of you as my students..^_^. Teacher tak puas lagi bertaaruf dengan kalian. Dan tak akan puas.

Masa yang lepas, tak boleh kembali lagi. Hanya pengalaman dan ilmu yang mampu kita pegang untuk bekal akan datang. 

Allah ya Jami'.. Kumpulkan kami lagi di dunia. Kumpulkan kami kembali di syurga Mu nanti.. Insyaallah.
Thanks Tyra for the doodle ^_^


Thanks for the note as well ^_^

Buat hati yang sentiasa terikat dengan ukhwah, ada sesuatu buat kalian. Janji Allah, wajib lah kasih sayang Nya buat saudara yang berkasih sayang kerana NYA.

Wallahu'alam.

Sunday, October 18, 2015

Terlalu Dekat

Bismillahirahmanirahim. Allahumma solli ‘ala Muhammad.

Alhamdulillah, inilah impian hampir setiap penulis. Menulis di atas buaian, di kampung yang tenang di kelilingi pokok-pokok yang menyejukkan. Dengan idea datang mencurah-curah.Hik.hik..hik..  

Ni tempat berkarya cek kali ni. ^_^

Buaian


Minggu ni balik Kedah lagi, rumah housemate. Insyaallah, ada masa lain kali kita tulis fasal Kedah ye. Negeri kecintaan hamba sejak dulu lagi. Kui..Kui…

Bismillah…
Lagi dan lagi, tak pernah puas untuk menulis dan menyebut tentang kebaikan Allah. Kalau nak cerita tentang nikmat dan pertolongan Nya memang tak akan habis.

Minggu kebelakangan ni, Allah uji sikit dengan kesulitan. Dalam perjalanan balik dari ziarah maahad 2 minggu lepas, hati berat sungguh. Fikir beban kerja yang menanti di Penang. Kerja yang sepatutnya diselesaikan oleh orang lain, dihempaskan atas kepala kita. Adoi.. Pengsan!Menangis sampai basah tudung dalam bas. Ala..Drama yang sama mcam masa berhenti kerja dari maahad hari tu.@_@. 

Penat fikir macam mana nak selesaikan semua tu. Takut. Takut tak mampu nak hadapi semua yang terhidang. Rasa nak give up time tu juga. Tak kira apa nak jadi jadi la. Tapi syukur, iman masih bersisa. Akal masih lagi waras nak fikir baik buruk. Allahurobbi. 

Subhanallah…

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepada mu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang beriman bersamanya. “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” INGATLAH, SESUNGGUHNYA PERTOLONGAN ALLAH ITU AMAT DEKAT.”
[al-Baqarah-ayat 214]

Ya.. Sungguh, pertolongan Allah itu tersangat dekat dan datang dari arah yang tak terfikir pun dek kelemahan akal kita.

Allah mengirimkan ujian untuk angkat darjat mereka yang beriman. Untuk membenarkan kata-kata mereka yang mahu memasuki syurga Allah. Allah juga tak pernah meninggalkan kita tanpa pertolongan.

Janji Allah itu benar.  Allahurobbi. Maha Memahami Allah. Maha Mendengar segala pengaduan. Seorang yang buat zalim pada kita, Dia hantar ramai lagi orang yang sudi membantu. Kalau Allah nak jadikan sesuatu tu mudah, sekelip mata je.

Dalam duk tengah sedih-sedih dalam bas tu, dapat call daripada kawan, beritahu sekolah cuti 2 hari, sebab jerebu. Waaaa… Allah bagi masa nak lapangkan dada.

Masuk sekolah hari Rabu , cari cikgu-cikgu yang boleh membantu. Alhamdulillah. Allah hadirkan insan-insan yang baik. Terus ‘menyinsing lengan’ untuk membantu. Beban macam batu atas kepala, rasa terbang pergi macam angin. Sujud syukur pada Allah.

Kerja dapat settle dengan mudah sangat. Sungguh, rasa keajaiban.

“..dan nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?” [surah al-Rahman]

Lap air mata laju-laju.
Terima kasih ya Tuhan ku.. Penguasa semesta alam.^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman maya

Tautan Mahabbah