" Tiga orang yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah adalah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah SWT, seorang penulis yang selalu memberi penawar, dan seorang yang menikah untuk menjaga kehormtannya." [HR Thabrani]

99 asma ALLAH

Ahlan Wasahlan

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

cursor

 

sprkle cursor

moving words

Colouring Link

moving blog title

~Ana Abdul~

~Ana Abdul~

Sunday, October 18, 2015

Terlalu Dekat

Bismillahirahmanirahim. Allahumma solli ‘ala Muhammad.

Alhamdulillah, inilah impian hampir setiap penulis. Menulis di atas buaian, di kampung yang tenang di kelilingi pokok-pokok yang menyejukkan. Dengan idea datang mencurah-curah.Hik.hik..hik..  

Ni tempat berkarya cek kali ni. ^_^

Buaian


Minggu ni balik Kedah lagi, rumah housemate. Insyaallah, ada masa lain kali kita tulis fasal Kedah ye. Negeri kecintaan hamba sejak dulu lagi. Kui..Kui…

Bismillah…
Lagi dan lagi, tak pernah puas untuk menulis dan menyebut tentang kebaikan Allah. Kalau nak cerita tentang nikmat dan pertolongan Nya memang tak akan habis.

Minggu kebelakangan ni, Allah uji sikit dengan kesulitan. Dalam perjalanan balik dari ziarah maahad 2 minggu lepas, hati berat sungguh. Fikir beban kerja yang menanti di Penang. Kerja yang sepatutnya diselesaikan oleh orang lain, dihempaskan atas kepala kita. Adoi.. Pengsan!Menangis sampai basah tudung dalam bas. Ala..Drama yang sama mcam masa berhenti kerja dari maahad hari tu.@_@. 

Penat fikir macam mana nak selesaikan semua tu. Takut. Takut tak mampu nak hadapi semua yang terhidang. Rasa nak give up time tu juga. Tak kira apa nak jadi jadi la. Tapi syukur, iman masih bersisa. Akal masih lagi waras nak fikir baik buruk. Allahurobbi. 

Subhanallah…

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepada mu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang beriman bersamanya. “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” INGATLAH, SESUNGGUHNYA PERTOLONGAN ALLAH ITU AMAT DEKAT.”
[al-Baqarah-ayat 214]

Ya.. Sungguh, pertolongan Allah itu tersangat dekat dan datang dari arah yang tak terfikir pun dek kelemahan akal kita.

Allah mengirimkan ujian untuk angkat darjat mereka yang beriman. Untuk membenarkan kata-kata mereka yang mahu memasuki syurga Allah. Allah juga tak pernah meninggalkan kita tanpa pertolongan.

Janji Allah itu benar.  Allahurobbi. Maha Memahami Allah. Maha Mendengar segala pengaduan. Seorang yang buat zalim pada kita, Dia hantar ramai lagi orang yang sudi membantu. Kalau Allah nak jadikan sesuatu tu mudah, sekelip mata je.

Dalam duk tengah sedih-sedih dalam bas tu, dapat call daripada kawan, beritahu sekolah cuti 2 hari, sebab jerebu. Waaaa… Allah bagi masa nak lapangkan dada.

Masuk sekolah hari Rabu , cari cikgu-cikgu yang boleh membantu. Alhamdulillah. Allah hadirkan insan-insan yang baik. Terus ‘menyinsing lengan’ untuk membantu. Beban macam batu atas kepala, rasa terbang pergi macam angin. Sujud syukur pada Allah.

Kerja dapat settle dengan mudah sangat. Sungguh, rasa keajaiban.

“..dan nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?” [surah al-Rahman]

Lap air mata laju-laju.
Terima kasih ya Tuhan ku.. Penguasa semesta alam.^_^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman maya

Tautan Mahabbah