" Tiga orang yang akan selalu diberi pertolongan oleh Allah adalah seorang mujahid yang selalu memperjuangkan agama Allah SWT, seorang penulis yang selalu memberi penawar, dan seorang yang menikah untuk menjaga kehormtannya." [HR Thabrani]

99 asma ALLAH

Ahlan Wasahlan

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

cursor

 

sprkle cursor

moving words

Colouring Link

moving blog title

~Ana Abdul~

~Ana Abdul~

Wednesday, October 28, 2015

Ziarah Maahad 3.0

Bismillahirahmanirahim. Allahumma solli ‘ala Muhammad.

Alhamdulillah.. . Berjaya juga ziarah ketiga, selepas macam-macam ujian, cabaran dan halangan. Meredah jerebu dari Penang ke Bangi. Alhamdulillah, selamat sampai. 

Kali ni sampai awal sikit daripada ziarah-ziarah sebelumnya. Sebelum Maghrib dah ada di maahad. Sempat bersama-sama tumpang ilmu dari Along. Untuk pengisian kuliah Maghrib, antaranya Along kongsi tentang asma ul-husna. 99 nama Allah.

Subhanallah. Tersentuh dengan nama Allah (al-Jami'). Maksudnya 'Yang Mengumpulkan'. Syukur pada Allah ya Jami’. Tuhan Yang Maha Mengumpulkan. Masih lagi sudi mendengar doa hamba yang dhaif ni. Allah izin untuk berkumpul dengan anak-anak Matiq lagi. Terharu..

Anak-anak Matiq masih lagi dalam fatrah peperiksaan. Teacher boleh rasa aura tu. Faham dengan suasana 'tekanan' nak ulangkaji dalam masa yang terhad. Yang form 5, makin mendekat dengan SPM. Tingkatan 4,2,1 masih lagi belum selesai peperiksaan akhir tahun. Masing-masing sibuk dengan ulangkaji. Bitaufiq wa najah fil imtihan buat semua..^_^

Kali ni, untuk usrah TCOAD, mereka bagitahu untuk buat explorace. Teacher ikut je... Last-last, Teacher pulak yang terjebak  untuk handle explorace. So, hangpa kena ikut rentak dan lagu Teacher la..^^. Dalam masa tak sampai 24 jam, Teacher  rancang dan susun perjalan explorace untuk hari esok nya.
 Google , cari idea-idea dari internet. Alhamdulillah, banyak membantu.

***
EXPLORACE  TCOAD

1) Terdapat 5 wakaf (checkpoint)
2)Persaingan hanya antara  4 individu (dai'ah), bukan kumpulan. 
3)Setiap dai'ah diberi 5 clues untuk mencari 5 orang yang memegang soalan pada setiap wakaf. Clue berbentuk pantun dan pantun tersebut merujuk kepada orang yang ditugaskan untuk menjaga wakaf.

Contoh:

Pulau Mutiara gelaran diberi,
Tempat cantik, kaya makanan,
Jauh ke utara tempat berbakti,
Menunaikan janji pada Tuhan.

(Jawapan: Teacher Aini la ^^)


4) Bila da'iah dah yakin jumpa dengan orang yang dicari, dia perlu menggunakan password bagi berinteraksi dengan orang sepatutnya.

Contoh: Apabila clue merujuk kepada wakaf yang ke-2, dai'ah akan menyebut,

'Wakaf TCOAD 2'

Kalau tepat orang yang dicari, maka dai'ah  akan menerima balasan 'Wakaf TCOAD 2' daripada orang yang dicari tersebut.

5)Sebelum mendapat soalan, dai'ah perlu menyelesaikan tugasan di setiap wakaf. Antara tugasan nya,:

- Nasyidkan asma ul-Husna
-Bacaan al-Fatihah beserta maksud
-Lengkapkan jadual present tense-past tense dan bina ayat BI mudah.
- Cari seorang pelajar sekolah rendah, dan ceritakan tentang maksud usrah sehingga beliau faham.
- Tulis perenggan pendek tentang pahit manis bersama TCOAD.

6) Apabila dah selesai tugasan, dai'ah perlu pilih satu kad soalan. Soalan-soalan semua berkaitan perkara yang dah dibincangkan dalam sesi-sesi usrah sebelum ni. Antara nya:

- Apakah rukun usrah?
-Ceritakan secara ringkas sirah usrah.
-Berikan 3 daripada 10 muwasofat tarbiyah.
-Apakah matlamat usrah?
-Ada apa pada 15 Mei 1948?
- Hafal surah as-Soff ayat 4 beserta maksud.
-
-
-

7) Kalau dah selsesai, ambil tandatangan penjaga wakaf dan baru boleh proceed kepada wakaf seterusnya. Kalau tak, denda menanti .^_~.
Dan untuk denda, Teacher bagi 'lesen besar' pada penjaga-penjaga wakaf untuk bagi denda yang bermanfaat.

8) Setiap dai'ah juga diberi satu 'barang amanah' dan perlu dijaga ,dan dilarang membuka nya hingga ke akhir explorace.
(Barang amanah: Potongan lirik nasyid)

9) Wakaf terakhir, semua dai'ah perlu kumpulkan barang amanah. Lirik nasyid dicantumkan dan semua daiah perlu menyanyi nasyid tersebut bersama.

Nasyid 'TEMAN SEJATI'...T_T..  Pasti, ada yang mengalirkan air mata. Moga kalian menghayati bait-bait yang dilafazkan,

10) Teacher sediakan satu lagi tugasan tambahan. Lorekkan kotak-kotak hati.

- Setiap dai'ah mendapat satu 'love' besar. Di dalam nya terdapat kotak-kotak kecil.
-Dai'ah perlu melorekkan dengan pen merah didalam kotak untuk jawapan 'YA' dan menggunakan pen hitam untuk jawapan 'TIDAK'.
-Contoh soalan:

*Sudahkan anda beristighfar hari ini?
*Sudahkan anda mendoakan ibu bapa hari ini
*Saya tidak meniru di dalam peperiksaan
*Saya mendoakan kebaikan kepada orang yang menyakitkan hati saya.
*Hari ni, saya dah kemas katil.
*

Moga-moga, hasil nya menjadi muhasabah untuk keadaan hati kita seharian. Insyaallah. Juga moga kalian bukan sekadar dapat penat, tapi dapat sesuatu yang bermanfaat daripada Explorace ni.. Ulangkaji dan fahamkan apa yang pernah kita timba dalam usrah sebelum ni.

Syukur, Teacher rasa seronok sangat dengan usrah kali ni. Kalian kreatif! Mencadangkan idea untuk explorace ni sebagai aktiviti usrah.^^.. Apa-apa pun tetap terasa kekurangan, tanpa 2 orang lagi ahli usrah kami yang dah pindah. =(


Terima kasih tak terhingga juga buat penjaga-penjaga wakaf.. Terima kasih bantu usrah TCOAD jayakan explorace.. Jazakumullahu khairan kathir.. ^^
***
Malam nya, sekali lagi Teacher jadi bidan terjun. Dengan tidak bersedia, diminta untuk membuat perkongsian tazkirah Maghrib. Syukur, Allah ilhamkan idea.

Teacher kongsi berkaitan wasiat Rasulullah s.a.w. Baginda berpesan supaya kita memperbanyakkan ucapan 'Laa haula wala kuwwata illa billah'. Maksudnya, 'Tidak ada daya upaya kecuali dengan pertolongan Allah.

Subhanallah.. Tersangat bermakna zikir ni pada kita, selaku hamba Allah yang dhaif dan lemah. Juga ingatan untuk kita supaya tidak beri peluang pada diri untuk sombong dan merasa hebat.
Masya Allah.

Seperti biasa, masa terasa terlalu cepat berjalan bila berada di Matiq. Ahad pagi, Teacher dah kena balik. Redha..^_^

Air mata tu dah wajib la kan.. Sebelum balik, Teacher ke setiap dorm. Ambil gambar kenangan. Mungkin ni ziarah Teacher yang terakhir. Wallahu'alam.

"Teacher. Saya akan sentiasa doakan Teacher."
"Teacher, saya doakan Teacher kuat kat sana."

Terima kasih atas doa kalian buat Teacher. Teacher terharu. Kagum punya  pelajar sebaik kalian.

I am the luckiest Teacher because I have all of you as my students..^_^. Teacher tak puas lagi bertaaruf dengan kalian. Dan tak akan puas.

Masa yang lepas, tak boleh kembali lagi. Hanya pengalaman dan ilmu yang mampu kita pegang untuk bekal akan datang. 

Allah ya Jami'.. Kumpulkan kami lagi di dunia. Kumpulkan kami kembali di syurga Mu nanti.. Insyaallah.
Thanks Tyra for the doodle ^_^


Thanks for the note as well ^_^

Buat hati yang sentiasa terikat dengan ukhwah, ada sesuatu buat kalian. Janji Allah, wajib lah kasih sayang Nya buat saudara yang berkasih sayang kerana NYA.

Wallahu'alam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Teman maya

Tautan Mahabbah